Döderhultsgruppen. Majornas schackpris som erövrades i början av 1900-talet.

Sveriges förnämsta schackpris

Ovannämnda pris som förvarades i klubbens lokaler på Schackets Hus, stals en vårnatt 1980, och försvann. Polisutredningen efteråt kunde inte styrka inbrott, och därför fick klubben aldrig ut någon försäkringsersättning.

Prisgruppen dök upp igen på en Bukowskis-auktion 2017, och en medlem uppmärksammade detta i år då man tittade på gamla auktionskataloger. Försäljningspriset var 50.000 kr.

Vi kontaktade polisen för att om möjligt kunna få chansen att återbörda pjäsen till klubben. Polisen slutrapporterade till mig idag. Säljaren av gruppen avled förra året, och polisen har därför inte kunnat spåra den bakåt. Det visade sig även att Bukowskis inte kunnat se att gruppen var stulen, då denna stöld var så gammal att informationen om den inte fanns tillgänglig på någon annan plats än landsarkivet. (Möjligen har döderhultsmuseet denna info, men jag tror inte  Bukowskis undersökningsplikt sträcker sig på långt)

Köparen och nuvarande ägaren är en hängiven samlare av döderhultsmaterial, och har via polisen meddelat oss att han inte är intresserad av att hjälpa oss återfå gruppen, ens om han får kompensation. Polisen har dock åtagit sig att förmedla information från klubben till den nuvarande 85-årige ägaren, och vi kommer att försöka  att få chansen att återköpa gruppen om den skulle komma ut på marknaden igen. Hur det skulle kunna gå till har jag ingen aning om, men jag tycker ändå att vi skall försöka skapa denna möjlighet.

Detta skrivet av två orsaker. Dels vill jag att alla gamla medlemmar som minns gruppen skall vara informerade om vad som hänt, dels vill jag ta död på eventuella felaktiga rykten som går om stölden.

Infoga bild

Tage Bengtsson

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.